Tegels zijn er in verschillende formaten en materialen. Naast het esthetische zijn er ook verschillen in de samenstelling die het gebruiksgemak van je tegels zullen bepalen. Zo zijn geglazuurde tegels verschillende van ongeglazuurde tegels. Wat de voor- en nadelen zijn? Ik vertel je het graag!
Wat zijn geglazuurde tegels?
Geglazuurde tegels worden ook wel ‘verglaasde’ tegels genoemd. Geglazuurde tegels hebben op de biscuitlaag (de basis van een tegel) een toplaag van glazuur. Als je een tegel van de zijkant bekijkt, is dit duidelijk zichtbaar. Je ziet twee lagen: aan de onderkant de biscuitlaag met daarop de glazuurlaag.
Het type glazuur bepaalt de eigenschap van de tegel. Het ene type is harder of slijtvaster dan het andere. Dit is vooral bij vloertegels belangrijk.
In de badkamer heeft een geglazuurde vloertegel een minder harde, slijtvaste glazuurlaag nodig dan in een woonkamer. Hierbij wordt er van uit gegaan dat je in de badkamer alleen maar met blote voeten loopt en in een woonkamer met schoenen. Geglazuurde wand- en vloertegels zijn uitermate geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer en het toilet.
Geglazuurde houtlook tegels
De glazuurlaag kan gemaakt worden in allerlei kleuren. Daarnaast is er glazuur in glans of mat. Naast alle kleuren kunnen er d.m.v. glazuringen ook verschillende tekeningen/designs/patronen aangebracht worden op de tegels. Je ziet op een vloer of wand dus niet steeds hetzelfde patroon/tekening terugkeren. Hierdoor lijkt een marmerlook- of houtlooktegel net echt. Doordat er zoveel mogelijk is bij het glazuren van een tegel, is de keuze in geglazuurde wand- en vloertegels ook enorm groot.
Slijtvaste geglazuurde tegels
Geglazuurde vloertegels kunnen ook verwerkt worden in de woonkamer, keuken en hal. In deze ruimtes is het wel belangrijk dat de vloertegels een hoge slijtvastheid hebben, omdat de belasting van inlopend vuil en schoenen veel hoger is dan in een badkamer.
Een geglazuurde vloertegel buiten verwerken brengt wel wat mitsen en maren met zich mee. Hierbij is de slijtvastheid van de toplaag heel belangrijk, maar zeker ook de samenstelling van de onderlaag. In een ‘normale’ biscuitlaag kan vocht dringen. Dit betekent dat de tegel dus niet vorstbestendig is. Bij het buiten verwerken van vloertegels (op een onderheid terras) is het belangrijk dat je jezelf goed laat voorlichten over de slijtvastheid, hardheid en vorstbestendigheid van de vloertegels.
Geglazuurde Portugese tegels
De vroegere Portugese tegels brengen een prachtige Zuid-Europese sfeer aan het interieur. Het nadeel van deze tegels is dat ze poreus zijn waardoor ze veel onderhoud nodig hebben. Eén van de nieuwste trends zijn de geglazuurde Portugese tegels. Daarmee heb je wel de sfeer, maar niet het onderhoud!
Wat zijn ongeglazuurde tegels en hoe behandelen?
Ongeglazuurde tegels hebben geen glazuurlaag. De tegels hebben een natuurlijke uitstraling zonder patroon. Hierdoor komen ze eenvoudiger over. De ongeglazuurde tegel kan compact zijn of poreus. Hoe poreuzer de tegel, hoe hoger de vochtopname van de tegel is. Dit is vooral belangrijk om te weten voor gebruik in vochtige ruimtes, maar ook buiten op een terras. Om een poreuze ongeglazuurde tegel minder gevoelig te maken voor intrekkend vocht, is het mogelijk om deze te impregneren. Belangrijk is hierbij wel dat deze impregneerlaag slijt en dit impregneren dus steeds herhaald zal moeten worden. Poreuze ongeglazuurde tegels zijn vaak ook minder hard, waardoor ze kwetsbaar zijn.
Contacteer Algemene tegelwerken Holderick voor een vrijblijvende offerte.
Comments