top of page

Vochtproblemen in uw badkamer

Bijgewerkt op: 12 dec. 2019

Opspattend water is nu eenmaal onvermijdelijk, en vocht kruipt tot in de kleinste hoekjes. Gelukkig kan ik u meteen geruststellen: een badkamer zonder vochtproblemen is géén utopie. Enkele preventie- en bestrijdingstips uitgelicht.


Ventileren

Vochtbestrijding, dat begint met goede ventilatie. Want wie de badkamer onvoldoende verlucht, houdt de waterdamp binnen, waardoor die zal condenseren op de muren en het plafond. En dan is het niet meer lang wachten voor de ellende begint: denk maar aan vochtige plekken en schimmels op siliconen en voegen.

Tip: uw badkamerraam openzetten na een douchebeurt is een goed idee, maar het volstaat zeker niet. Wie vochtproblemen door condensatie wil uitsluiten, kiest het best voor mechanische ventilatie. Intelligente ventilatiesystemen hebben een sensor die het CO2-gehalte in een ruimte meet en zo bepaalt of er lucht aan- of afgevoerd moet worden.


Voldoende verwarming

Een aanvullende manier om de kans op schimmel of andere vochtproblemen in uw badkamer tot een minimum te beperken: de verwarming voldoende hoog zetten. Als u de badkamer onvoldoende verwarmt, zal het water niet verdampen, waardoor het de kamer moeilijker kan verlaten. Een degelijk verwarmingssysteem zet hardnekkige waterdruppels snel om in waterdamp, die vervolgens wordt afgevoerd door het ventilatiesysteem. De twee gaan dus hand in hand.


Losgekomen schiliconenvoegen 

Naast condensatie kan ook een lek de oorzaak zijn van vochtproblemen en schimmels. Vaak ontstaat zo’n lek door een losgekomen schiliconenvoeg in de douche. De cabine is dan niet langer waterdicht. Het water kan zich dan een eigen weg banen en in de muur van een aangrenzende ruimte of het plafond van de onderliggende verdieping trekken. Vochtvlekken en schimmels steken dan de kop op. Je doet er daarom goed aan om aandacht te hebben voor de staat van de siliconenvoegen in je badkamer. 


Heeft u last van vochtproblemen in uw badkamer? Wil u komaf maken met losgekomen siliconenvoegen? Contacteer Algemene tegelwerken Holderick voor een vrijblijvende offerte.

21 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page